četrtek, 21. april 2016

Biti na pravi poti

fotografija: © Nina Novak Oiseau
Z avtobusom se vozim po mestu in opazujem ljudi. Tiste, ki vstopajo in izstopajo skozi vrata. Skozi okno tiste, ki mimobežijo po ulicah, na kolesu ali peš. Vse tiste, ki se vozijo v avtomobilih in pogled upirajo navzgor, v nas. Vsi tujci. A si z vsemi delimo kratek trenutek svojega življenja. Nekateri hitijo po svojih, kdove kakšnih, opravkih, drugi postopajo, kot da imajo na voljo ves čas tega sveta. Enim lice krasi nasmeh, drugi se utapljajo v ošabnem, jeznem pogledu. Nekaterim je mogoče v očeh prebrati razočaranje, drugim se ustnice ukrivljajo navzgor ob podobah sreče, ki jih nosijo v srcu. Vsak v sebi nosi svoj namen. Vsak se od drugega razlikuje takorekoč v vseh postavkah. A vendar se zalotim pri vprašanju, zakaj živijo. Čemu? Kako? S kakšnim namenom?

Vodijo me opravki, ki jim ne morem ubežati. Množica ljudi, ki me obkroža, mi je odveč. Praznijo me brezbarvni obrazi, ne izdajajoč ničesar. So le kulise sveta, v katerega ni mogoče prodreti. Vprašanje, če sploh obstaja. S čim ti ljudje polnijo svoje dni? Kaj jih izpolnjuje? Ob čem jih vztrepeta srce?

Predstavljam si, da v svet vsi vstopimo z istim izhodiščem: dano nam je življenje. Ali si le-tega izberemo sami ali ne, je dilema za kdaj drugič. Dejstvo pa je, da se leta in leta, iz trenutka v trenutek, oblikujemo in kalimo. Skozi vzgojo staršev in družinskih članov, skozi formalno izobraževanje, ki nam prej kot doprinaša k bogatosti jemlje, skozi družbeno-socialne skupine in izkušnje, ki jih pridobivamo vsako sekundo. Nekateri na tej poti zacvetijo in razvijejo svoje veščine. Drugi postopajo in umrejo … a hkrati živijo naprej.

Ne razumem ljudi, ki ne zmorejo najti veselja v ničemer, kar nam ponujajo ljudje, ki so kdajkoli bili ali so, kjerkoli na svetu. Ne razumem ljudi, ki ne zmorejo najti radosti nikjer, kjer vlada čistost neokrnjene narave. Ne razumem ljudi, ki ne znajo biti posvečeni sebi. Ne razumem ljudi, ki skozi življenje le krmarijo preprosto zato, ker so tu. Brez da bi vlagali vase, v svoje fizične sposobnosti, v umske veščine in zdravega duha. Brez da bi zapolnili mnoge vrzeli v neštetih možnostih, ki so nam dane. Brez da bi rasli, napredovali, stremeli k boljšemu jutri in izpolnjenju. Brez da bi za seboj pustili kakršnokoli sled.

Si ne upajo? Ne znajo? Prej kot na vse drugo pomislim, da nikoli niso niti poskusili. Najti tisto, kar bi jih veselilo. Obdani s kokonom, ki jim nudi zadovoljstvo osnovnih potreb, svoj odsev bržkone gledajo v preprostosti staršev, ki se zadovoljijo s praznim ničem. Ne vedoč, da je življenje mogoče živeti tudi polno, se predajo stagnaciji in ob tem morda celo pomislijo, kako srečni so. Ne dojamejo pa, da bodo čez leta še vedno na istem mestu in da o svoji preteklosti ne bodo imeli povedati ničesar. So na pravi poti? Ali sem na pravi poti sama?

Vozim se z avtobusom in opazujem vse te mimoidoče. Le na redkih obrazih odkrijem sledi izpolnjenosti svojega namena. Poslanstva. Ugotovitev me hkrati tako skrbi kot žalosti. Vtem zaprem oči in se prepustim svetu v sebi. Svetu, ki premore vse kaj več od golega zadovoljstva …